USAs ambassadør besøger VHG

28. februar 2024

Den amerikanske ambassadør, Alan Leventhal, gæstede mandag den 26. februar VHG til en spændende fællestime for vores elever. Det gav de unge et sjældent indblik i en verden, der ligger temmelig langt fra de flestes.

Ambassadøren, som insisterede på, at de unge skulle tiltale ham Alan, fortalte om sin baggrund for at blive ambassadør. Bl.a. har han arbejdet på Michael Dukakis præsidentkampagne i 1988 og senest på Joe Bidens præsidentkampagne. Sidstnævnte blev det direkte springbræt til stillingen som ambassadør her i Danmark. En stilling, hvor han har 160 medarbejdere, heraf halvdelen danskere, på ambassaden i København.

Mange gode spørgsmål fra eleverne

Vores elever havde i ugerne op til besøget forberedt spørgsmål til ambassadøren. Størstedelen af tiden blev brugt på netop disse spørgsmål, som spændte bredt fra ”Hvorfor er præsidentkandidaterne i USA altid så gamle?” til spørgsmål om både skoleskyderier, abort og dødsstraf. Ikke mindst var eleverne interesserede i, hvorledes forholdet mellem USA og Danmark vil blive påvirket af en ny præsident. Hertil var ambassadøren ret klar i spyttet: ”Præsidenter sætter retningen, men diplomaterne sætter fokus!”. Altså mener han ikke, at præsidenten alene står for de diplomatiske relationer, men at netop folk som ham selv er vigtige for at opretholde samarbejdet på tværs af nationerne. Og det er jo svært at være uenig i.

Ud over gode pointer om, at den store diversitet i USA er en af landets største styrker, er det samtidig en udfordring for det store land med de gigantiske kulturelle og geografiske forskelle. Ambassadøren understregede for de unge, hvor vigtigt det er for ham at tage ud og tale med dem, fordi de er fremtiden. Faktisk dristede han sig til at sige, at de unge er klogere end samtlige generationer i historien. De skal bare lige huske at lægge deres smartphones fra sig og ikke mindst at lære at skelne mellem, hvad der er ægte – og hvad der ikke er. For de unge er fremtiden!

USAs ambassadør på scenen foran eleverne.
USAs ambassadør klar på scenen til at modtage spørgsmål fra eleverne.
USAs ambassadør går rundt blandt eleverne med mikrofonen for at modtage spørgsmål.