Kunst

Bronzestatuen Ib står foran indgangen til gymnasiet

Kunst på Vesthimmerlands Gymnasium

Allerede inden man træder ind ad døren til Vesthimmerlands Gymnasium, står det klart, at her er et gymnasium med tætte bånd til kunst- og kulturlivet. På vej mod gymnasiet passeres de første værker af Per Kirkeby – den store bronzeskuptur ud mod Jyllandsgade, den korsformede murstensskulptur foran idrætshallen og indgangspartiet bygget i gule mursten – samt bronzestatuen “Ib” af Knud Nellemose.

Indenfor præges det store fællesområde – i folkemunde omtalt som “badekarret” – af Poul Gernes’ velkendte stærke farver og blomstermotiver. Vendes blikket mod gymnasiets indvendige trappe, drages øjet af Per Kirkebys næsten fire meter høje oliemaleri. Det blev i 1981 startskuddet til det mangeårige samarbejde mellem kunstneren og gymnasiet.

Kunstnere før og nu

Også i gymnasiets logo findes den tætte tilknytning til kunsten: Logoet er baseret på Skarpsallingkarret. Karret er kendt fra de nuværende 50-kronesedler – som blev fundet i lokalområdet i slutningen af 1800-tallet. Karret er lavet ca. 3200 f.Kr. og kan således ses som et af de ældste kunstværker fra egnen.

Kopi af Skarpsallingkarret

Gymnasiet råder også over eksempler på noget af den nyeste danske kunst, fx udsmykningen af billedkunstgangen i kælderen, hvor en række markante sort-hvide tegninger af den aarhusianske kunstner “Mormor” (Kristian Bruun Djurhuus) skildrer kunstnerens syn på gymnasiet, Vesthimmerland og de fire byer Aars, Aalestrup, Farsø og Løgstør.

Et af kunstneren Mormors værker af byen Aars.

Dette er blot nogle af de kunstværker, der i hverdagen danner en inspirerende ramme om gymnasiets undervisning og sociale aktiviteter, og som har har dannet grobund for en række elevers videre rejse ud i kunstlivet. Udøvende kunstnere har i mange tilfælde deltaget i aktiviteter sammen med gymnasiets elever, fx fællestimer, workshops, temauger eller direkte samarbejde om udformningen af udsmykningen.

Oplev kunsten på Vesthimmerlands Gymnasium

Vesthimmerlands Gymnasiums mange forskelligartede kunstværker besøges ofte af tilrejsende fra både ind- og udland. Aars Turistkontor arrangerer jævnligt rundvisninger, der både omfatter værkerne på gymnasiet og de andre værker i Aars.

For rundvisning, kontakt:

Visit Vesthimmerland – Aars (åbner i nyt vindue)
Himmerlandsgade 113
9600 Aars
Tlf. 98 62 51 99