Skarpsallingkarret – gymnasiets logo

Det tætte bånd mellem gymnasiet, lokalsamfundet og kunsten symboliseres i Vesthimmerlands Gymnasium og HFs logo –  Skarpsallingkarret – et af de smukkeste lerkar fra stenalderen, der er fundet i Danmark.

Karret, der blev lavet ca. 3200 f.Kr., formodes oprindeligt at være blevet fremstillet af en pottemager til brug ved religiøse ceremonier. Det menes at have haft stor ceremoniel betydning. I Gyldendals Den Store Danske – Danmarkshistorien beskrives karrets rituelle formål således:

”Fyldt med mad har det været brugt ved de hellige ritualer, som skulle sikre stammens sammenhold og demonstrere forbindelsen mellem de levende og de døde forfædre.”

Karret er derfor rigt og kunstfærdigt udsmykket – dels ved hjælp af kanten på en hjertemusling og dels ved hjælp af en overskåret fuglerørknogle.

Karret blev fundet nær Skarp Salling – ca. 20 km. nordvest for Aars – i 1892, da en stenhugger ledte efter sten og derfor udgravede gamle jættestuer. Det nåede ad forskellige veje til Nationalmuseet, hvor det er udstillet i dag. Der er desuden udstillet en kopi på Vesthimmerlands Museum.

Vesthimmerlands Gymnasium og HFs logo er i 2015 blevet forenklet, så det fremstår i et mere moderne look – men stadig fastholder relationen til lokalområdets historie og traditioner.