Indgangspartiet
“Propylæerne”

Per Kirkeby foran indgangspartiet

I 1994 opførtes også et andet markant Per Kirkeby-værk ved gymnasiet: Indgangspartiet i gule mursten. Ideen til en facadeudformning opstod allerede i starten af 80’erne, da Per Kirkeby så arkitekttegningerne til den nye tilbygning af arkitekterne Friis og Moltke. Tilbygningen blev opført i 1983 – men der skulle altså gå 10 år, før Kirkeby fik lov at give bygningen et andet indtryk.

Ideen til indgangspartiet – eller forporten, propylon på græsk – blev til i dialog med daværende billedkunstlærer Palle Rønde Møller. Resultatet er en trappe omsluttet af en form for hal uden tag og sidevægge.

Indgangspartiet har således en praktisk funktion, som en passage mellem ude og inde – men uden de egenskaber, der ellers associeres med et bygningsværk.

Værket minder om en række andre af Per Kirkebys værker, der også afspejler mødet mellem kunst og bygning, så som Kimbrermuren i Aars, de fire skulpturer/byporte i rundkørslerne omkring Aars, samt fx hans murstensskulpturer på Humlebæk Station og i Ørestaden.

Læs mere om Per Kirkebys store murstensskulpturer her.

Indgangspartien til gymnasiet.
Per Kirkeby foran indgangspartiet