Sprogshow med Sprog-Magnus

9. oktober 2020

Magnus Hamann fra Sprogzonen i snak med en af gymnasiets lærere, Susanne Brøndum Kærsgaard, inden fællestimen.

1.g’erne på VHG slider for øjeblikket med faget almen sprogforståelse (forkortet ap), der er en del af grundforløbet på stx. Ved afslutningen af grundforløbet skal de nemlig op i en afsluttende prøve i faget. Det skal give eleverne nogle færdigheder, der kan bruges i alle sprogfagene på gymnasiet. En del af tiden går derfor med at udpege sætningsled og genkende ordklasser, men da VHG i torsdags afholdt fællestime for alle 1.g’ere med besøg af Sprog-Magnus fra Sprogzonen (åbner i ny fane), et formidlingsbureau, der arbejder med lingvistik og retorik, handlede det mere om nogle iagttagelser ved sprog generelt: Sprog i verden og i hjernen.

Sprogzonen logo.

Sprog-Magnus, der i øvrigt bærer det borgerlige navn Magnus Hamann, var god til at kommunikere med eleverne. Med humor og sjove igangsættende øvelser fik han dem til at tænke over opdagelser fra sine egne lingvistiske studier på universitetet. Med hans egne ord havde han jo haft ”ap på højt niveau i syv år”.

Portrætbillede af Magnus Hamann fra Sprogzonen.

Han startede med at gøre lidt grin med, hvordan ”The World Happiness Institute” havde fundet ud af, at vi på et tidspunkt var verdens lykkeligste nation, i dag den tredjelykkeligste. For hvordan havde de oversat ordet ’happy’ til de forskellige sprog, og hvad forbinder alverdens folkeslag med lykke? Her kom dagens første pointer: Sprogene arrangerer verden forskelligt, og sprogene har de ord, de har brug for. Her blev eleverne sat til at fortælle, hvad de forbinder med diverse ord. F.eks. forbinder vi gode følelser med hjertet, men således er det ikke i alle sprog. Derfor er det svært at få danskere til at melde sig som hjertedonorer.

“Hygge”

Eleverne fik desuden at vide, at man i nogle sprog kun har brug for at skelne mellem to eller tre farver. Omvendt på dansk, hvor vi f.eks. har en hel palet af muligheder for at skelne mellem forskellige nuancer af lyserødt. De blev også klogere på, hvordan vores hjerne fungerer, og at forskellige sprog skaber en forskellig opfattelse af verden. Til lejligheden fortalte han en historie om, hvad der skete, da han lavede en hyggeaften i sin lejlighed i Aarhus for en australsk ven med masser af stearinlys og varme badekåber. Vennen skulle være flygtet væk, fordi stearinlys i Australien symboliserer død og ikke hygge. 

Apropos det danske begreb ’hygge’ blev tilhørerne også sat til at komme med nogle bud på, hvad det forbindes med. Der kom mange gode svar. Her kunne den århusianske lingvist oplyse, at hygge ofte bruges som en eufemisme for sex. Det vil sige et ord, der betragtes som tabu, og så finder man et andet ord, der dækker over det. Men det er ikke det samme, lød det fra Magnus Hamann. Det ville blive noget kludder med det danske sprog, hvis hygge pludselig var lig med sex og pegede på problematikken omkring en hyggeonkel eller familiehygge.

Til sidst i foredraget blev eleverne sat til at gøre iagttagelser med forskellige lydoptagelser og TikTok sange. Her var pointen, at selvom lyden evt. er dårlig eller på et sprog, vi ikke kender, vil hjernen gerne finde ord og fylde huller ud. Det kom der mange gode grin ud af. Det lykkedes altså for Sprog-Magnus at forklare noget teori, der egentlig var på et højt fagligt niveau, på en særdeles underholdende måde.

Magnus på scenen i Vesthimmerlands Musikhus ALFA