Sønderjysk “kagebordsrave”

6. oktober 2023

Vores førsteårselever fik sig en anderledes teateroplevelse i Vesthimmerlands Musikhus ALFA onsdag den 4. oktober. Den sønderjyske teatertrup Æ Teater (åbner nyt vindue) opførte forestillingen ”Omve’n hjemve”. Den er bygget op omkring Rikke Thomsens debut-EP af samme navn; ”Omve’n hjemve”.

I hovedrollerne var Anne Blomsgård, Thea Kastberg og Linnea Fabricius. De gav den fuld gas i rollerne som den usikre sønderjyde, der vægrer sig ved at skulle forlade det trygge og vante på hjemegnen, fordi der er ”Åltins koldt i København”.

Teaterstykket handler netop om de unge i Udkantsdanmark. De står med et valg om studieplads i store byer som København og Aarhus. Historien blev formidlet med humor, skøn musik og naturligvis, fristes man til at sige, et sønderjysk kagebord, hvor kagerne fortsatte med at vælte ind i en uendelighed.

Det hele kulminerede med et sønderjysk “kagebordsrave”. Det var et eksplosivt billede på de kultursammenstød, de unge kan opleve i storbyen, når man kommer fra et lille samfund og måske ”Siger mojn når vi komme”.

Om vi fik alle pointerne med, skal vi lade være uvist. Det hele foregik nemlig på ”synnejysk. Men det kan da sætte tanker i gang hos enhver, at vi har så store både sproglige og kulturelle forskelle i vores lillebitte land. Og at vi stadig holder fast i mange lokale traditioner rundt omkring i de hyggelige hjørner af Danmark.

Sønderjysk kagebord. Pressebillede fra forestillingen.
Dekorativt billede. Pressefoto fra forestillingen. De tre skuespillere på scenen med lilla lys.