Tilbage til hverdagen

1. september 2021

Det almindelige hverdagsliv – og samlinger – genoptages på gymnasiet

Både lærere og elever på VHG har været spændte på, hvordan skolestarten efter sommerferien ville forme sig. Heldigvis er det foreløbig gået over al forventning. Rent fysisk kræver de lange skoledage sin mand, men trætheden, der følger med, kan også føles velgørende, set i lyset af sidste års corona-restriktioner.

Samtidig er der ved at komme et vist psykisk overskud, så nogle af de traditioner, der kendetegner gymnasiet, kan genoptages. De sidste par uger har der således været afholdt morgensamlinger med fællessange m.m. På disse samlinger er der bl.a. blevet reklameret for elevaktiviteter uden for skoletiden, fx inden kor, musik og idræt. Disse savnede tiltag ser ud til være lige så populære som inden pandemien. Således mødte ca. 60 elever op til den første øvetime for gymnasiets store kor, og der har også været stor tilslutning til at være med på gymnasiets hold i sportsgrene som fodbold, håndbold, volley og basket.

Samlinger er tilbage på VHG. Et billede fra første samling efter sommerferien. Afgangselever ved deres faste borde i fællesområdet.

Danmarksmestre for 50 år siden

I netop den sidstnævnte holdsport udmærkede drengene fra VHG sig for ca. 50 år siden, da ægteparret Kirsten og Jørgen Freil underviste i idræt. I 1970 kom det første DM i basketball for de yngste drenge i hus. Efter meget store sejre i det indledende regionalstævne og i semifinalen i Kolding, gik holdet videre til den endelige finale i København. Her mødte de et sejrssikkert hold fra Nørre Gymnasium.

Flere hundrede tilskuere blev vidne til den helt store gyser, hvor VHG-holdet efter en rigtig mandfolkeindsats gik af med sejren med mindst mulig margin: 45-44. Om denne kamp fortæller en af spillerne fra dengang, læge Thomas Bjørnshave, Aars: ”Jørgen Freil var så nervøs før kampen, at han ikke kunne coache. Derfor havde han tilkaldt sin lillebror, Peter Freil, der dengang var landsholdsspiller for SISU”. Måske er det derfor, der i dag udtrykkeligt står skrevet i reglerne for stævner i gymnasieholdsport, at det kun er en idrætslærer, der kan coache!

Efter det første mesterskab havde basketballspillerne fra VHG fået blod på tanden. Der kom et par gode år med flotte resultater, men stadig manglede mesterskabet i den ældste gruppe. Det kom i hus i februar 1972. Det indlevende stævne samt semifinalen voldte ikke holdet store vanskeligheder, og i finalen i København blev det til et nyt DM med en sikker sejr over Frederiksberg Gymnasium på 52-41.

Et indscannet billede fra Hebe-publikationen VOX 1970 med navnene på spillerne.