2p og 2q på studietur til Kraków

3. oktober 2022

Én af de mange årlige studieture på VHG gik i år til den polske by Kraków. Den byder på stor historie og mange oplevelser. Klasserne 2pq var af sted med tre lærere for at blive klogere på vores fælles europæiske historie. Det er især noget, der ikke bliver mindre vigtigt af de urolige tider, vi her i Europa befinder os midt i.

Efter landing i den lokale lufthavn ventede en byvandring i den gamle by i Kraków. Den følgende dag stod på rundtur i den jødiske bydel Kazimierz. Denne del af Kraków fik en særdeles hård medfart under Holocaust, hvor folk blev sendt til en ghetto på den anden side af Wislafloden, efter nazisterne overtog byen.

Turen bød endvidere på et besøg på Schindlers fabrik tæt på den jødiske ghettobydel. Som optakt til turen havde klasserne set filmen Schindlers Liste. Dermed havde eleverne en baggrundsforståelse for både Holocaust og selve Schindlers fabrik. Efter besøg på museet blev eleverne vist rundt i den bydel, som er bygget, hvor den jødiske ghetto plejede at være.

En stor og følelsestung oplevelse blev det også for eleverne med en tur til Auschwitz-Birkenau. Eleverne fik en forståelse af den gigantiske skala, som det nazistiske folkemord på jøderne havde. Oplevelsen gjorde et stort indtryk, og netop det at se historiens aftryk med egne øjne er noget af det, der gør studieturene så enestående på gymnasiet. Eleverne vendte trætte hjem, men fyldt med nyt udsyn, indblik og aftryk.

2p og 2q foran bymuren i Krakow, Polen.
2p og 2q på besøg i Auschwitz. Arbeit macht frei ved hovedindgangen.