Et skud innovation til hf-eleverne

20. september 2021

En gruppe præsenterer deres forslag til en forbedret kantine.
En gruppe præsenterer deres forslag til en forbedret kantine.

Fredag 17. september blev eleverne i 1q på udfordret. Her stod der nemlig innovation og iværksætteri på skemaet, idet gymnasiet havde taget imod Region Nordjyllands tilbud om – via UCN – at få en konsulent ud til en workshop for at lære de unge om de innovative processer (åbner nyt vindue). Samtidig fik hf-eleverne styrket deres kompetencer inden for problemløsning, samarbejde og omsætning af idé til handling.

Det var konsulenten Lise Kjærgaard, der styrede slagets gang. Hun startede ud med nogle øvelser, der skulle gøre eleverne bevidste om, hvad der skal til for at få kreativiteten til at blomstre. Bl.a. skulle de på skift to og to fortælle tre sandheder og en løgn om hinanden, som makkeren så skulle gætte rigtigheden af. Det kom der en del sjov ud af, og elevernes teamspirit blev styrket. De blev også sat i situationer, hvor der blev rusket op i deres vanlige tænkebaner. F.eks. blev de sat til – med lukkede øjne – at udpege verdenshjørnet vest. Her strittede fingrene i mange retninger. Pointen var her, at man netop skal udnytte en gruppes forskelligheder for at få gang i den innovative proces.

Tænk på et problem i din hverdag

Da der var blevet skabt noget kropslig energi, skulle eleverne tænke på nogle problemer i deres dagligdag, og det lykkedes minsandten for oplægsholderen at få nogle problemstillinger frem i lyset. Efter at disse var blevet formuleret, gik grupperne i gang med en idéfase til at løse udfordringen med. Det endelige produkt blev så præsenteret sidst på dagen, og her var de involverede lærere, Morten Severin, Maria Larsen og Thomas Asaa, imponerede af, hvor innovative deres elever havde været med Lise Kjærgaard som guide.

Løsningsforslagene

En gruppe havde således et forslag til en forbedret kantine, som kunne tage kampen op med byens øvrige madfristelser. Et åbent hyggeligt cafemiljø kombineret med lave priser og dertil en gratis dagens ret var lokkemidlerne.

Næste gruppe ville gøre livet bedre for de ældre medborgere og pitchede en aktivitetsdag for ældre, fyldt med sang, musik, aktiviteter og selvfølgelig god gammeldags mad.

En tredje gruppe tog fat på problemet med tunge skolebøger og lunkne madder i madkassen. De fremviste en model af et skoleskab, med plads til bøger og meget andet, og endda med køleskab til madpakke og vandflaske. ”Livet er for kort til ondt i ryggen og lunkne madpakker”, lød deres slogan.

Sidste gruppe demonstrerede en helt ny form for mobilcovers, hvor der simpelthen er indbygget powerbank. Hvis telefonen når ned på 20% batteri. lades den automatisk op til 170% af powerbanken. Det burde mindst være de 500 kr. værd, som gruppen foreslog skulle være udsalgsprisen.

En uge tidligere havde klassen 1p haft en lignende innovationsdag med Lise Kjærgaard, så nu har alle de nye hf-elever på VHG fået nogle innovative arbejdsredskaber til deres studium.

Arbejdet med innovation gav denne gruppe idé til et skoleskab, som de havde lavet en fin model af i pap og papir.
”Livet er for kort til ondt i ryggen og lunkne madpakker”.
En gruppe viser deres mobil-covers med indbygget powerbank frem.
Voilà! Nye mobilcovers med indbygget powerbank.