Hf-elever arbejder med innovation

30. august 2020

Konsulent Lise Kjærgaard foran tavlen, der er fuld af post-its i neonfarver.

Nye HF-elever lærte at tænke ud af boksen

Torsdag og fredag i sidste uge var skoledagen ikke, som den plejer at være, for eleverne i 1p og 1q. Her stod der innovation og iværksætteri på skemaet, idet gymnasiet havde taget imod Region Nordjyllands tilbud* om – via UCN – at få en konsulent ud til en workshop for at lære de unge om de innovative processer, som f.eks. går forud for skabelsen af en virksomhedsidé og et virksomhedskoncept. Samtidig fik hf-eleverne styrket deres kompetencer inden for problemløsning, samarbejde og omsætning af idé til handling.

To elever sidder ved et bord og laver gruppearbejde og får ideer til innovation med masser af post-its.

Det var konsulenten Lise Kjærgaard, der styrede slagets gang; torsdag i 1p og fredag i 1q. Eleverne skulle starte med at tænke på nogle problemer i deres dagligdag. Det var måske ikke så indlysende, som hvis der havde været tale om en faglig sammenhæng, som deltagerne havde arbejdet med i forvejen.

Men det lykkedes minsandten for oplægsholderen at få nogle problemstillinger frem i lyset. I 1q f.eks. følgende emner:

  • En måde, så man undgår sand, der klistrer på ens solcreme
  • En spray, som sikrer, at andre holder afstand til en
  • En mobil-oplader, som kører på solceller og energi fra CO2.

Dagens 1q-vinder i innovation blev: Et produkt, som erstatter toiletpapir. I 1p var dagens vinder en gruppe, der havde lavet en app, som kunne låse døren op, hvis man havde glemt sin nøgle.

Efter at problemerne var blevet formuleret, gik grupperne i gang med en idéfase. Sidst på dagen skulle eleverne så fremlægge det endelige produkt for dommerkomitéen. Ved dagens afslutning var eleverne og de involverede lærere, Karina Rohde, Lisbeth Bæk Eriksen og Thomas Asaa, enige om, at dagene havde været både sjove og lærerige. Måske har nogle af deltagerne fået lyst til senere at deltage i konkurrencen Nordjyske Iværksættere?

Et billede af tavlen, der er fuld af masser af ideer til at arbejde med innovation.