Gymnasieelever på forkant med det tyske valg

24. september 2021

For tiden nyder mange tysklæsende elever godt af, at man har en tysk udvekslingsstuderende tilknyttet undervisningen i nogle uger. Hun hedder Janneke Weber og kommer fra Niedersachsen, hvor hun læser på Universität Göttingen. De fag, hun studerer her, er “politik” (svarer til samfundsfag i Danmark) og engelsk.

Hun bliver flittigt brugt som assistent i undervisningen af VHG’s andre lærere. Naturligvis især af tysklærerne, der ser det som en uvurderlig fordel at have en modermålstalende med i timerne. Hun kan f.eks. møde eleverne i øjenhøjde i gruppearbejde og dermed bidrage til at forbedre deres kompetencer i mundtlig udtryksfærdighed.

Og hun kan altså også bruges til at holde oplæg om det tyske kanslervalg. Så når valget om Angela Merkels efterfølger afholdes på søndag, vil der være nogle vesthimmerlandske gymnasieelever, der følger nyhederne ekstra kvalificeret på baggrund af Jannekes informationer om de deltagende partier. Bliver vinderen f.eks. SPD’s Olaf Scholz, eller bliver det CDU’s Armin Laschet? Og hvad med den tredje kanslerkandidat, miljøpartiet Die Grünen’s medformand, Annalena Baerbock? Og eleverne er også indforstået med, at regeringsdannelsen godt kan trække i langdrag.

Jannekes ophold på Vesthimmerlands Gymnasium er kommet i stand gennem AIESEC, der er en international ikke-statslig og non-profit organisation, der giver unge mennesker mulighed for tværkulturelle praktikophold og global udveksling af erfaringer. Janneke skal snart deltage i undervisningen i en uge på Østermarken skole, så hun får altså også selv et førstehåndsindtryk af det danske skolesystem, med hjem, når praktikopholdet er slut.

VHG forventer senere på året at modtage lignende udvekslingsstuderende med fransk og engelsk som modersmål.

Janneke foran tavlen, hvor hun forklarer eleverne om det tyske valg