Fransk hitter som valgfag

11. september 2020

To elever laver fransk gruppearbejde

Fransk hitter som valgfag i 9. klasser

Højst overraskende for fransklærerne på VHG er fransk blevet et tilløbsstykke for eleverne i 9. klasserne på Aars Skole, Østermarkskolen og Toppedalskolen. Det er et samarbejde, der for tiden foregår mellem disse grundskoler og ungdomsuddannelserne på VHG, Erhvervsskolerne Aars samt Ungdomsskolen.

Ungdomsuddannelserne udsendte et katalog med forslag til valgfag, de kunne tilbyde at undervise 9. kl.-eleverne i over 10 mandage her i starten af skoleåret. På gymnasiet var der således tilbud som Computerscience, Eksplosiv Naturvidenskab samt Animationsfilm og Foley (betegnelse for lydeffekter, man lægger på animationsfilm). Disse valgfag er også blevet oprettet, men højdespringeren var altså fransk med over 40 tilmeldte.

Hver mandag møder disse elever så op på gymnasiet, hvor de undervises på to hold i et modul à tre timer. Det ene hold undervises af Mads Ilsøe, det andet af Line Faden-Babin.

Seks elever sidder ved borde i klasselokalet og laver gruppearbejde.
Elever i gang med fransk gruppearbejde.

Vi har snakket med nogle af eleverne på det sidste hold for at blive klogere på, hvorfor de netop har valgt fransk. Alle, vi har interviewet, kommer fra Aars Skole, og et af svarene er, at det er et flot sprog. Det sagde bl.a. Maja. En anden, Jenny, gav den begrundelse, at det er fedt at lære et nyt sprog. Camilla vil gerne ud at rejse på et tidspunkt, og så er det godt at have kendskab til landets sprog. Marie kan godt lide Paris, og det havde fået hende til at vælge fransk. Mathias har tænkt sig at gå på stx, så han mener, det er en fordel at kunne noget fransk i forvejen. Chantal har, med sin congolesiske baggrund, allerede fransk med i sin bagage, men har brug for at få sit kendskab til sproget struktureret.

Engagerede elever

Man mærker også tydeligt, at eleverne er interesserede og gerne vil sige noget på fransk. Når læreren stiller et spørgsmål, markeres der ivrigt for at svare. Alle, der kender noget til dette romanske sprog, véd, at der skal arbejdes med udtalen og med bøjningen af udsagnsordene, og det bliver der også i en del af timen. Bl.a. ved par-øvelser med udleverede kort. Men derudover bliver eleverne også klogere på fransk kultur.

Det store fremmøde til fransk er opmuntrende for de to lærere. For ca. 20 år siden var der både begynder- og fortsætterfransk på skemaet på VHG, idet bl.a. Aars Skole tilbød franskundervisning fra 7. klasse. Siden er det gået ned ad bakke med sproget. Forskellige gymnasiereformer har ikke ligefrem været befordrende for interessen, ligesom faget er gledet ud som tilbud på egnens grundskoler. Så Mads Ilsøe og Line Faden-Babin nyder de 30 lektioner med unge entusiastiske elever.

Samtidig med franskundervisningen var et andet hold elever i gang med at affyre vandraketter udenfor i valgfaget Eksplosiv Naturvidenskab.

To elever på græsplænen i gang med at gøre klar til forsøg med en vandraket.
Elever i gang med forsøg i Eksplosiv Naturvidenskab.