Foredrag med David Trads
2. november 2020
Det amerikanske præsidentvalg set gennem David Trads’ briller
Det blev en meget levende og personlig beretning, da David Trads, onsdag i sidste uge lagde vejen forbi VHG. Den tidligere Suldrup-dreng, journalist og tidligere chefredaktør på Dagbladet Information gav sin analyse af det forestående præsidentvalg for en flok samfundsfagselever på A-niveau og et par hf-hold.
Han lagde ud med at fortælle om sin søns oplevelser sidste år under et ophold hos en amerikansk familie. David Trads kendte selv familien fra sit ophold som udvekslingsstudent tilbage i 80’erne. Det var en historie om en familie, der er meget splittet i deres holdning til præsident Trump. Og sådan er det, ifølge David Trads, i de fleste amerikanske familier.
Trump deler vandene
Sådan krydrede Trads hele vejen igennem fællestimen sin analyse med personlige beretninger fra ”over there”. Pludselig dukkede en tidlig udgave af præsident Trump op i denne private fortælling. Den unge David Trads var i 1985 – sammen med sine amerikanske kammerater – blevet interesseret i brydning og havde dermed også overværet et stævne med fænomenet Pro Wrestling, der er en blanding af sport og skuespil. Og her var ejeren af stedet, en vis Donald, ganske ferm i disciplinen at kalde dem på de forreste pladser, altså dem, der havde betalt mest for billetterne, for nogle dumme svin og dermed få folket, dem, der sad langt væk fra ringen, med sig.
Det var denne evne, der imod alle odds gav ham sejren i forhold til Hillary Clinton ved det sidste præsidentvalg, mente Trads. Trump har været god til at dele vandene ved hjælp af provokerende udtalelser.
Avisen Washington Post, der siden 1972 har fakta-checket de amerikanske præsidenters udtalelser, har haft nok at se til under Trump. Ifølge Trads er det blevet til 21.000 tvivlsomme udsagn siden 2017. Så enten er man for Trump, eller også er man imod ham.
Modkandidaten Joe Biden
Demokraternes kandidat, Joe Biden, er derimod en gåde for David Trads. Han blev første gang valgt til senatet for Det Demokratiske Parti så langt tilbage i tiden som 1972. For at sætte det i relief nævnte journalisten, at en vis hr. og fru Frederiksen i Aalborg først fik en datter, Mette, i 1977.
Efter at den 77-årige frontløber har duelleret med den 78-årige Bernie Sanders, står han nu ene tilbage som udfordrer til Trump. David Trads havde forestillet sig en yngre kvinde med minoritetsbaggrund, f.eks. fra #MeToo-bevægelsen, som kandidat. På den anden side kan Joe Biden skabe ro i Amerika, idet republikanerne ikke hader ham. 2/3 af alle amerikanere siger, at de kan leve med ham.
På spørgsmålet fra salen om, hvem der så vinder præsidentvalget her om en uge, svarede David Trads, at det ser ud til, det bliver Joe Biden. Men man kan aldrig helt stole på de amerikanske opinionsmålinger. Han havde selv for nylig modtaget et “minde” fra Facebook fra oktober 2016, hvor han forudså, at Hillary Clinton dengang ville vinde over Trump.
Et indblik i amerikansk historie
Ud over et indblik i den spændende valgkamp fik tilhørerne til fællestimen et bredt vue ud over det amerikanske samfund. Fra 1619, hvor det første slaveskib ankom til landet, over borgerkrigen 1861-1865 og til 1969, hvor racisme og raceadskillelse forbydes. De fik også gennemgået dette års dramatiske hændelser med bl.a. drabet på George Floyd, der viser, at raceproblemerne ikke er helt overståede endnu. Hele tiden med den gode fortællers evne til at give den sigende detalje.
Som da han refererede en lille sort dames oplevelse af Obamas indsættelse d. 7. januar 2009, da han gik ind i ”De hvides hus”. I dag, som 88-årig, spørger hun sig selv, om det bare var en drøm. Selvom der har været mange hvide amerikanske præsidenter, ser hun Trump som den første hvide præsident, idet han er hvid på en helt speciel måde.