Gratis foredrag på VHG

14. september 2021

Fire tirsdage i efteråret slår gymnasiet dørene op for Offentlige foredrag i naturvidenskab. Foredragene bliver livestreamet fra Aarhus Universitet og alle er velkomne.

Tilmelding er ikke nødvendig, der er gratis entré og gymnasiet byder på kaffe/te og lidt sødt i pausen. Dørene åbner hver gang kl. 18.45 og foredraget starter kl. 19.00.


Tirsdag den 5. oktober:
Big Bang og det usynlige univers

Mørkt stof og mørk energi udgør 95 % af universet, men vi ved faktisk ikke hvad det er. Uden det mørke stof ville vi, og livet, imidlertid ikke eksistere. Løfter den nyeste forskning i kosmologi sløret for hvad det usynlige univers egentligt består af?

Foredrag af Steen Hannestad, professor i astronomi, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

Læs mere om foredraget her (åbner nyt vindue).


Tirsdag den 12. oktober:
Yngre med årene

Forskning viser, at ikke bare din livsstil, men også livsindstilling, i et vist omfang er med til at bestemme om du vil dø som en rask 90-årig eller som en syg 80-årig. Du har selv mulighed for at forsinke aldringen af dine celler og dermed af din krop.

Foredrag af Bente Klarlund Pedersen, klinisk professor ved Københavns Universitet, overlæge på Rigshospitalet og leder af Center for Aktiv Sundhed.

Læs mere om foredraget her (åbner nyt vindue).


Tirsdag den 26. oktober:
Pandemier i de sidste 200 år

Hvad kan vi lære af at kigge tilbage i historien på de store epidemier og pandemier – fx pesten, spansk syge, kopper, kolera og mæslinger? Nye matematiske modeller giver os indsigt i hvordan fremtidige epidemier udvikler sig – herunder covid-19-pandemien.

Foredrag af Lone Simonsen, professor og pandemiforsker, Institut for Naturvidenskab og Miljø, Roskilde Universitet

Læs mere om foredraget her (åbner nyt vindue).


Tirsdag den 9. november:
Den inderste kerne

Hør om den danske seismolog Inge Lehmanns liv og forskningskarriere. Herunder hvordan hun vha. seismiske trykbølgers hastighedsfordeling blev verdensberømt ved at opdage, at Jorden har en indre kerne og at Jordens indre dermed er tredelt og ikke todelt.

Foredrag af forfatter Lotte Kaa Andersen og geofysiker David Lundbek Egholm, professor i geofysik, Aarhus Universitet

Læs mere om foredraget her (åbner nyt vindue).