Forår i Krakow

17. april 2024

To af VHGs 2g-klasser, 2k og 2x, er netop hjemvendt fra deres studietur til Krakow.

Ved ankomsten blev de omfavnet af 27 graders varme, da de efter en lang nat i bussen nåede frem til polske Krakow. Formiddagen startede med en byvandring i det historiske centrum, der stadig emmer af historisk kulturarv. De smukke bygninger overlevede 2. verdenskrig, men nazisternes magtovertagelse blev skæbnesvanger for byens jødiske indbyggere.

Emnet for studieturen var ”kulturmøder med særligt fokus på Holocaust”. På 2. dagen indgik derfor et besøg i Auschwitz-Birkenau, hvor eleverne fik forståelse for de folkemord, det nazistiske regime udførte.

Eleverne havde som optakt til besøget set filmen ”Schindlers Liste”. Den handler om fabrikanten, der under 2. verdenskrig reddede 1.200 jøder fra ghettoen i Krakow. Derfor havde eleverne en god baggrundsforståelse for den efterfølgende byvandring,. Den omfattede først den jødiske bydel Kazimierz, hvorefter vi krydsede Wislafloden for at se det ghettoområde uden for byen, hvortil den jødiske befolkning blev sendt, da nazisterne overtog magten. Her ligger også Schindlers Fabrik, der i dag fungerer som et museum.

Oplevelser både over og under jorden

Ud over dette følelsestunge fokus bød turen også på et besøg i Saltminen Wieliczka, der er optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste. På en ca. 3,5 km lang sightseeingtur under jorden fik eleverne et godt indblik i minedriften. De så også mange statuer, kapeller og sågar en hel katedral, der er skåret i saltsten.

Generelt var turen fyldt af sol, glæde og forårsstemning i Krakow. Om eftermiddagen fik eleverne selv mulighed for at gå på opdagelse i de mange sidegader, små trendy butikker og markeder, der findes byens historiske bymidte.

Eleverne fra 2k udtaler sig således om turen:

  • Victoria og Laura: “Det var interessant at gå 135 meter under jorden i en saltmine, hvor alt fra gulvet til skulpturer var lavet af salt”.
  • Astrid og Sundus: “Det var en rørende tur, hvor man så lokationerne i virkeligheden”
  • Thor: “Det var spændende at møde den polske kultur”
  • Marie-Louise og Alberte: “At træde ind i kz-lejrene Auschwitz 1 og Birkenau var både en interessant, men også en virkelig overvældende oplevelse.”