Med Aske i ilden

15. september 2021

Du skal overleve - plakat med flygtningelejren "The Jungle" i baggrunden.

I torsdags var der igen fællestime på VHG. Alle elever stimlede sammen i Musikhuset ALFA og skulle opleve kunstneren og foredragsholderen Aske Jonatan Kreilgaard (åbner nyt vindue). Det var et stærkt elevønske, der hermed blev opfyldt.

Og tilhørerne blev ikke skuffet over foredraget med overskriften ”Du skal overleve”. Fra første øjeblik indtog den barfodede Aske scenen med sin dramatiske historie til musikledsagelse. Hudløst ærligt fortalte han om sit eget ungdomsliv.

Tilsyneladende havde han alt, hvad man kan ønske sig: Uddannelse, job, kæreste og materiel velstand, men så blev han ramt af en depression. Hans forskellige masker smuldrede, og han overvejede, om livet var værd at leve. Efter en svær tid tog han en radikal beslutning: Han skilte sig af med næsten alt og rejste ud i verden for at finde sig selv. Dog var der bøger af eksistentialistiske forfattere som Camus, Nietzsche og Kierkegaard med i rygsækken.

I begyndelsen blaffede han uden mål og med ned gennem Europa. Men efter at have læst et interview i ”The Guardian” med en 7-årig syrisk flygtningedreng, der boede i en uofficiel flygtningelejr ved Calais i Nordfrankrig, modnede der sig en plan inden i ham. Han ville til ”The Jungle”, som lejren kaldes.

Aske Kreilgaard i bare tæer på scenen i Musikhuset ALFA.

Det smukke i det grusomme

Hos de mange flygtninge og især i de unge uledsagede drenges selskab oplevede Aske midt i kaosset de smukkeste og mest menneskelige øjeblikke. Han lærte hvordan man overlever med sin integritet i behold selv under de værst tænkelige forhold. Arbejdet som social iværksætter af blandt andet NGO’en Refugee Youth Service gav ham et holdepunkt i tilværelsen.

I løbet af fællestimen blev Askes personlige historie således sat i perspektiv af mødet med de mange skæbner i flygtningelejren. Der blev også rejst en masse politiske spørgsmål om EU’s flygtningepolitik. Det er spørgsmål, som eleverne kan arbejde videre med i undervisningen i flere forskellige fag. Efter fællestimen kunne man tydeligt mærke, at foredraget, der også findes i en længere version som podcast, havde sat tanker i gang hos tilhørerne.

Aske Kreilgaard på scenen i Musikhuset ALFA - ledsaget af pianist i venstre side af scenen.