Dimission 2022 – som før i tiden

27. juni 2022

Alt var tilbage ved det gamle, da VHG i fredags holdt dimission for de nye studenter. Rektor Jette Rygaard kunne nøjes med at holde sin tale én gang for én samlet flok, og der var ingen da capo med musiknumrene.

Dimission 2022. Rektor Jette Rygaard holder tale til studenterne.

Rektors tale til studenterne

I sin tale kom rektor dog ind på det lange seje corona-træk, som studenterne havde været udsat for. Hun roste dem for, hvordan de havde taget det. I øvrigt talte hun om, at 2022 er internationalt videnskabsår. For netop 100 år siden fik Niels Bohr og året før Albert Einstein nobelprisen for deres opdagelser om atomet. Så hvis det ikke var for dem, var der ikke noget, der hed sparepærer i dag. Det fortæller os, at vi ikke skal skyde nye idéer ned, men gå til dem med et åbent sind.

På den anden side skal debatten bygge på viden. I den forbindelse omtalte hun det nye satiriske tv-program ”Ellen imellem” hvor værten Ellen Kirstine Jensen foregiver at interviewe eksperter om kontroversielle emner. I virkeligheden gentager hun bare, hvad der bliver sagt i hendes øresnegl af en medvirkende, eksperten ikke kender noget til. Det blev astrofysikeren Anja C. Andersen f.eks. udsat for, hvor værten bare agerede papegøje for en tilhænger af fladjordsteorien. Viden må ikke reduceres til et synspunkt, sagde Jette Rygaard. Uvidenhed er også baggrund for ”fake news”.

Henvendt til de nye studenter sagde hun, at de netop har lært at gå til verden med et åbent sind. De skal give sig tid til at undersøge nye vinkler på et givent problem og stille kvalificerede spørgsmål ud fra, hvad de ved. Derfor er de klædt rigtig godt på til at hjælpe med at svare på samfundets store udfordringer – den grønne omstilling, coronakrisen og en krig i Ukraine, der udløser både energi- og fødevarekrise.

Til sidst i sin tale brugte hun Per Kirkebys gule murstens-indgangsparti til VHG som et symbol. ”Indgangspartiet symboliserer, at man bliver modtaget med åbne arme på gymnasiet. Når man igen går ud, så står verden åben”.

Dimission 2022. Huerne bliver kastet op i luften.

Efter at studenterhuerne havde fået sig en lufttur blev eksamensbeviserne uddelt. Til sidste spillede elever fra 2a MU sangen ”Ung kniv” af ”The Minds of 99” for studenterne. Det vakte stor jubel.

Studentertale

Som traditionen kræver, var der også en af de nyudsprungne studenter, der holdt tale til kammeraterne. Æren var tilfaldet da Marie Wraae Ebbensgaard fra 3k. Hun talte om ”de tre geniale år” på gymnasiet. Hun var også inde på corona-tiden, men havde dog også fundet nogle lyspunkter dér: ”Men det har også – for mange af os – hvis vi skal være helt ærlige – resulteret i hyggelige stunder med undervisning i sengen, fantastiske sommerhusture, spa-aftener i Himmerland og muligheden for at sove lidt længere end normalt”.

Hun var også inde på noget af det, der ligger ud over lektionerne, det mere udefinerlige: ”Men mest af alt, så vil vi huske vores gymnasietid på VHG for fællesskabet. Vi vil bl.a. huske HEBE-festerne, HEBE-sommerhusturen, mandagseftermiddage med Anne til kor – for ikke at nævne korturen og musical. Vi vil huske science-eftermiddage med Frederik, skolefodbold, kampsport med Buur, Anne Falkesens hyggetimer, de gode moderlige råd fra Karen Marie, Jeffs altid sikre stil med skjorte og sweater, bolleordning med Anne Becher og naturligvis galla og studenterkørsel. Men mest af alt vil vi huske sammenholdet”. Og hun sluttede af med at sige: ”Det er ikke vores karakterer, der skal definere, hvem vi er, hvad vi kan, og hvad vi vil. Det er vores personlighed, vores vilje og vores mod til at tage ansvar og vise, hvem vi er, og hvad vi kan”.

Dimission 2022. Ida Marie Wraae Ebbensgaard fra 3k holder tale til studenterkammeraterne.

50- og 55 års jubilarer fra årgang 1967 og 1972, der også deltog i dimissionen, kunne med tilfredshed konstatere, at sangvalget også var helt up-to-date. Der var ingen kantater eller latinske studentersange. I stedet var der to meget sangbare melodier og sigende tekster: ”Lyse nætter” og ”At møde et menneske”.

Se flere billeder fra dimissionen på vores Facebook-side (åbner i nyt vindue).