Der er gang i Super-Sara

28. oktober 2020

Sort-hvid portrætfoto af Sara Mia Christiansen.

Her følger det andet portræt i serien om vores ”kvindelige rollemodeller” (læs første portræt af Signe Ougaard her). Denne gang er ”offeret” Sara Mia Christiansen.

VHG er med i et regionalt projekt, der har til formål at få et nordjysk korps af ”kvindelige rollemodeller” inden for STEM-fagene. STEM står for Science, Technology, Engineering og Math.

I et af projekterne er AMU Nordjylland og Vesthimmerlands Gymnasium gået sammen om at skabe et større fokus på tiltrækning af flere unge piger til STEM-uddannelserne. Flere undersøgelser peger nemlig på, at få kvindelige rollemodeller i STEM-fag er en af de primære årsager til pigers underrepræsentation inden for området. Dette gælder både på institutionsniveau og i samfundet generelt.

Sara i en undervisningssituation sammen med to elever oppe ved tavlen.

I relation hertil konkluderer en undersøgelse om piger i STEM-fag, at kvindelige undervisere i STEM-fag ofte ses som forbilleder og inspirerer piger til at bryde med kønsopdelte uddannelsesmønstre. I projektbeskrivelsen står der, at det er væsentligt, at disse kvinder ikke fremstår som for uopnåelige, ekstraordinært dygtige eller karriereorienterede. De deltagende piger skal kunne identificere sig med dem. Og Sara Mia Christiansen er altså én af vores tre rollemodeller.”

“Blå bog”

Jeg har bedt hende om at redegøre for sit studie- og karriereforløb, og det ser således ud:

  • ”Jeg har gået på Hasseris Gymnasium (2006-2009) med studieretningen Mat A, Fysik A og Kemi B. Her havde jeg Jette [VHGs rektor, red.] som fysiklærer. 
  • Fra 2010-2013 gennemførte jeg en bachelor i fysik på Aarhus Universitet.
  • Fra 2013-januar 2016 gennemførte jeg en kandidat i astronomi på Aarhus Universitet.
  • Fra februar 2016 til juli 2016 var jeg ansat som vikar på VUC i Aarhus.
  • Fra sommeren 2016 blev jeg ansat på VHG.
  • Fra 2016 – 2019 læste jeg sidefag i matematik samtidig med mit arbejde som gymnasielærer.
  • I skoleåret 2019/2020 har jeg været i pædagogikum ”.

Det var de tørre facts om Sara Mia, men de siger jo ikke så meget om, hvilken farverig person hun egentlig er. Så jeg har måttet lave lidt research, hvor jeg bl.a. fandt ud af, at hun ikke er bange for indimellem at tage bling-bling sko på.

Ved en søgen på hendes navn på Google dukkede følgende notits fra 29. september 2003 i Nordjyske frem: ”Super-Sara sikrer sig endnu en sejr. Sara Mia Christiansen fra Nibe har på ny skudt sig til en førsteplads blandt Nibe og Omegns unge geværskytter. Suveræne Sara opnåede 193 point ved den seneste skydning. Dermed placerede hun sig foran Lars Toft Nedergaard (192) og Lasse Borg (191). Sara Mia går snart på banen igen, så pas på, drenge”.

På forespørgsel vedgik Sara Mia da også, at hun omkring 6. kl. gik til geværskydning og i flere sæsoner var klubmester.

Medarbejder på Mads Føk og astronomi-nørd

Sara sidder og skriver i en notesbog i forbindelse med arbejdet på studenterbladet Mads Føk.

Yderligere søgen på Google afslørede tillige, at hun ikke bare er typen, som anonymt gennemfører et studium. Nej, hun engagerer sig dér, hvor hun for tiden er. På Aarhus Universitet har de et naturvidenskabeligt studenterblad, Mads Føk, og selvfølgelig var Sara Mia en skattet medarbejder på dette blad igennem nogle år, samtidig med, at hun studerede. Hvilket redaktionelt stof hun tog sig af, fremgår ikke helt af indholdsfortegnelserne, men måske har hun haft en finger med i udarbejdelsen af bladets horoskoper? Hun er i al fald vildt optaget af himmellegemerne og har haft professor i astrofysik Hans Kjeldsen, Institut for Fysik og Astronomi, som vejleder på dele af sin uddannelse.

På sigt håber hun på at komme til at undervise i astronomi som valgfag på VHG. Om denne interesse siger hun selv: ”Jeg har altid været glad for naturvidenskab og i særdeleshed fysik. Min interesse for astronomi startede for alvor først da jeg begyndte på min bachelor i fysik. Her valgte jeg astronomi som tilvalg (en form for valgfag) og her blev min interesse fanget. Al information fra rummet stammer helt basalt fra målinger af elektromagnetisk stråling (lys), hvilket jeg finder dybt fascinerende. Derudover ved vi utrolig lidt om rummet og dets bestanddele, så der er stadig rigtig meget at lære”.

Andre interesser

Men Sara Mia har i det hele taget mange interesser. Hun nævner selv nogle af dem: ”Jeg kan godt lide at svømme, dyrke yoga og løbe, når tiden tillader det. Derudover kan jeg godt lide håndarbejde såsom strikning og syning”. Dertil kan lægges løsning af krydsogtværser, hvilket de fremlagte aviser på lærerværelset tydeligt bærer præg af.

Arbejdsliv versus privatliv

Hun er god til at få det hele til at gå op i en højere enhed. På spørgsmålet, om det er let at forene arbejdsliv og privatliv, svarer hun således: ”Umiddelbart ja, da der er stor fleksibilitet i mit arbejde. Jeg kan forberede min undervisning hjemme og rette afleveringer hjemme. I løbet af skoleåret er der en varierende arbejdsbelastning, så I nogle perioder har man mere travlt end andre. Så kan det være svært at få det hele derhjemme til at gå op, men heldigvis har jeg en kæreste (red.: I sidste weekend blev de gift, så nu er det hendes mand. Tillykke!), som bakker mig op”.

Det bliver der også brug for i den nærmeste fremtid, idet Sara Mia til januar skal være mor. Den rolle skal hun også nok klare, og der er sikkert ekstra gang i strikkepindene i denne tid!

Da Sara Mia var yngre, troede hun helt sikkert, hun ville ende i en storby. Og hun har da også været glad for at bo i Aarhus i de seneste 10 år. Nu flytter hun imidlertid snart til Randers for at komme tættere på Aars og sit arbejde. Samtidig skal det passe med, at hendes mand arbejder på Skejby Sygehus som hospitalsfysiker.

Sara Mia er meget glad for at arbejde på VHG, da det er lille og trygt gymnasium, hvor vi passer godt på hinanden, fremfor en stor skole som VUC i Aarhus, hvor hun ikke engang havde mulighed for at lære navnene på alle sine kollegaer at kende.