Danmarks Dræber #1

25. august 2020

Billedet til podcasten fra P1: Danmarks Dræber Nummer 1 med Peter Falktoft.

TV- og radioværten, Peter Falktoft, der måske er særligt kendt for radioprogrammet ”Monte Carlo” gæstede VHG.

Anledningen var at der skulle fokus på rygning. Igen igen, havde man nær sagt. For det er langt fra første gang en ungdomsuddannelse retter fokus mod rygningens uheldige konsekvenser. Peter Falktoft er dermed ikke kun oppe imod de stærke kræfter, cigaretindustrien udgør. Også de unge menneskers næsten naturlige lyst til at lukke ørerne, når der er forbud og skræmmekampagne i luften.

Peter Falktoft lavede i 2019 en podcast til P1 kaldet ”Danmarks Dræber #1”. Han ville egentlig have kaldt den ”Jeg fucking hader rygning”, men den overskrift gik ikke på P1. Det blev til en serie af fem programmer, som i dagens anledning blev kogt ned til én time.

Taler de unges sprog

Peter kom man hurtigt kom på fornavn med, da han helt naturligt og i øjenhøjde talte til og med folk i salen. Han fremlagde fra starten, at han hverken ville forsøge at tale ned eller op til forsamlingen, men blot være sig selv med det sprog, han nu engang brugte.

Peter Falktoft taler direkte til en af eleverne på første række.

Han forklarede også, at det egentlig var synd, at man ikke sendte eksperterne ud for at forklare sammenhængene. Men alle tidligere initiativer pegede på, at det ikke virker. Danskere gider ikke lytte til eksperter, og i en sammenhæng med advarsler mod rygning endda slet ikke. Peter var nu sendt ud som en trojansk hest, der havde samme budskab som eksperternes, men indpakningen var jo en ganske anden. Tilsvarende bedyrede Peter også, at hans oplæg ikke ville være en times skræmmekampagne, for det er beviseligt heller ikke ret effektivt.

Alligevel kom der mange fakta på bordet, som hvis de ikke skræmmer, så er de al fald til at tage og føle på. Peter Falktoft fremhævede, at globalt er ca. 750.000 mennesker p.t. døde pga. COVID-19. Det er forfærdeligt, og det er ikke småting, der sættes i værk for at styre pandemien. Måske ender vi trods tiltagende alligevel med 1.000.000 døde inden årets udgang.

“En pakke COVID-19 til 55 kr.”

Så kom pointen: Hvert år dør 7.000.000 mennesker, hvor rygning er en relateret årsag. Man kan jo ikke sige, at der overhovedet ikke gøres noget for at undgå dette. Men hvis vi havde en pandemi, der hvert år kostede 7.000.000 menneskeliv, så ville vi formodentlig gøre mere for at stoppe denne, end hvad der bliver gjort for at stoppe rygning. Tænk hvis man kunne købe for 55 kr. COVID-19 i kiosken. En absurd tanke. Men man kan købe en pakke cigaretter. Det burde måske også være absurd?

Flere fakta: Hver dag starter 40 unge danskere med at ryge i Danmark. 26% af de danske gymnasielever ryger dagligt eller lejlighedsvist. 13.600 danskere dør hvert år, hvor årsagen kan relateres til rygning. (ca. 6.000 dør med relation til manglende motion og 2.900 med relation til alkohol).  På trods af dette, er rygning tilsyneladende stadigvæk til en vis grad forbundet med ungdom, oprør, uafhængighed og det at være ”cool”.

Industriens beskidte tricks

Cigaretindustrien bruger ifølge Peter Falktoft enorme summer for at bidrage til denne opfattelse, skønt egentlig reklame for deres produkt er forbudt. Eksempelvis starter rigtigt mange unge med at ryge på en festival (eller oplever et tilbagefald her). Og Roskildefestivallen ville da også hænge økonomisk dårligt sammen uden den støtte, der kommer fra cigaretindustrien.

Men når cigaretsælgere mister 7 mio. kunder (eller ex-kunder) årligt, fordi de dør, så skal der jo også hverves mange nye kunder for at holde tobakshjulene i gang. Når man så dertil lægger, at det afhængighedsskabende stof, nikotin, ikke er en naturlig ingrediens i tobak, men netop er tilsat, så forekommer det både kynisk og beregnende.

Staten får årligt 4 milliarder kroner ind via skatter/afgifter på salget af cigaretter, men det koster sundhedsvæsenet 14-18 milliarder at behandle for de dårligdomme, rygning kan forårsage. Vi behøver altså ikke ryge for at redde den danske statskasse.

Peter Falktoft kom med mange flere perspektiver og argumenter, som mange af os og de unge måske allerede godt kender, men han gjorde det kontant, empatisk og ganske uden filter. Måske nåede han sit mål: At bare én i salen holder op med at ryge eller aldrig får begyndt.

Peter Falktoft foran talerstolen i Vesthimmerlands Musikhus ALFA