Bragende flot teaterkoncert “Bag murene”

2. februar 2023

Bag murene. Modløse elever i skoleuniformer sidder på stole på scenen og ser opgivende ud.

Efter 3 års ufrivillig coronapause, lykkedes det at genetablere den årlige elevforestilling med en bragende flot teaterkoncert. Titlen var ”Bag murene” og er baseret på dele af Pink Floyds ”The Wall”. Forestillingen løb af stablen den sidste weekend i januar.

Som så mange andre steder indenfor kulturverdenen viste det sig nemlig at være lidt som at starte på helt bar bund og få opdyrket en ny tiltro til egne og fælles kræfter til at ”løfte i flok” og få stablet en forestilling på benene. Det krævede vedholdenhed, stædighed og en tro på, at det var det hele værd at kæmpe for.

Og det var det!

Så med denne formfuldendte og flotte koncert, bør der ikke længere herske tvivl om, at nu fortsætter traditionen med de årlige elevopsætninger på VHG.

Bag murene teaterkoncert. Hele ensemblet på scenen i ALFA med orkester i baggrunden og flot gul lyssætning.

“Another Brick in the Wall”

Teaterkoncerten var bygget op af 11 scener, som en gruppe af elever selv havde været med til at skrive. Scenerne skildrede en skoleklasses oplevelse af et dystert skolemiljø. De forsøger at gøre oprør mod dette men afsluttende med tilbagevenden til det trøstesløse udgangspunkt.

Alle scener var baseret på hver sit nummer fra ”The Wall”, hvor signaturnummeret ”Another Brick in the Wall” var bærende og forekom i fire forskellige versioner.

Pink Floyd udgav albummet ”The Wall” i 1979. Dermed har musikken overlevet – i bedste velgående – i snart 44 år. Specielt den forvrængede (”distorted”) guitarlyd er det overordnede kendetegn for den tids lyd og musikalske energi. Her får vi elguitarens storhedstid serveret på et sølvfad som den mest rå og upolerede på en måde ”rene” guitarlyd fra den tid, hvor ”distortion” næsten var den eneste effekt, man kendte, når lyden skulle være ”vred”.

Og den lækre lyd fik vi lov at opleve til VHG’s teaterkoncert i weekenden – fuldstændig rå og uforfalsket!

Formfuldendt!

Orkesteret var fantastisk godt sammenspillet og leverede et perfekt resultat, som opbakning til den dygtige ensemblegruppe, som på skift agerede solister, kor og dansere. Det hele var sat sammen i et afvekslende program, hvor den røde tråd var elevernes forsøg på oprør mod det undertrykkende skolesystem. Elevernes unifomprægede påklædning indikerede, at det ikke skulle forestille at foregå her og nu, ellers vil der nok være lagt op til endnu en krænkelsessag i medierne inden længe!

De afvekslende scener bød f.eks. i nummeret ”Young Lust” på en kreativ pedelscene med stomp og dans incl. én enkelt replik: ”For satan da!”. Scenen med ”Goodbye Blue Sky” skal ligeledes fremhæves på grund af det flotte skyggespil.

Bag murene: to dansere bag stofvæg, hvor de laver skyggedans i lilla lys.

Scenerne var ikke kun afvekslende pga. de optrædende. Også lyssætningen var helt i top. Her kom ALFAs helt nye lysanlæg til sin fulde ret. Farver, mønstre, præcision og timing var tydeligt optimeret og sad lige i skabet.

“Gammel” musik til nye generationer

Forestillingen blev vist for gymnasiets øvrige elever fredag formiddag og senere på dagen for VHG’s afleverende skoler. I denne sammenhæng er det værd at bemærke, at sådan en oplevelse sandsynligvis ikke er hverdagskost for eleverne. Her fik de mulighed for at se og høre musik, sang og dans fremført i levende live. Den mest almindelige måde at lytte til musik på nutildags er via høretelefoner fra en playliste på telefonen eller lignende. En hel del musik er desuden produceret på en sådan måde, at det ikke nødvendigvis er meningen, man skal kunne genkende enkelte instrumenter eller stemmer. Teaterkoncerten gav tilskuerne mulighed for at få en kæmpe, sjælden, flot og virkelig oplevelse.

Bag forestillingen stod foruden de deltagende elever de tre musiklærere: Karina Stevenson, Anne Verdelin og Steen Hjerrild. Desuden var tidligere VHG-elev, Morten Naur Lyngby, ansvarlig for lyssætningen.