2u lærte om innovation og “Nachhaltigkeit” i Farsø

22. november 2021

Eleverne fra VHG og Stig fra Genplast sidder omkring et bord og snakker om bæredygtighed.

Man behøver ikke at gå over åen efter vand. Det fandt eleverne i 2u ud af i sidste uge, da de i et fællesfagsprojekt mellem naturgeografi (lærer Solveig Bigum) og tysk (lærer Pia Hauge) tog på ekskursion. De besøgte virksomheden Genplast (åbner nyt vindue) i Farsø for at blive klogere på emnet bæredygtighed.

På Genplast tog ejeren Stig Nielsen imod og viste rundt. Han demonstrerede, hvordan man sorterer de forskellige plasttyper, de modtager. Herefter bliver de pelleteret, dvs. smelte plastikken ned til små kugler (pellets). Og ikke nok med det: Han lod sig også interviewe på tysk af de forskellige grupper for at svare på problemstillingen om plastik og bæredygtighed. Eleverne skulle nemlig arbejde innovativt og med inspiration i tyske tekster udarbejde 10 gode råd til, hvordan man lever bæredygtigt. Og da tysk var det ene af fagene, skulle dette selvfølgelig formidles på tysk. Stig Nielsen klarede opgaven til ug med kryds og slange.

Det tyske marked

Dagen efter stod den igen på tysk, da klassen havde besøg af Sabine, der blev student fra VHG for 10 år siden. Hun har boet mange år i Tyskland og i den tid arbejdet med det tyske marked. Herfra kender hun tyskernes fokus på ”Nachhaltigkeit”. Med valget i efteråret er den politiske dagsorden sat, og da Tyskland er en stor spiller i EU-regi, kan man evt. forvente yderligere fokus på bæredygtighed i kommende EU-regulativer.

Eleverne var både glade for besøget i Farsø og for Sabines besøg i klassen. Dels blev de klogere på hele problematikken omkring f.eks. plastikemballage. Dels fik de et spændende indblik i iværksætteri, hvor en innovativ virksomhed er med til at løse et af verdens største problemer; forureningen af havene. Sabine gav dem et godt udgangspunkt for at ramme den målgruppe, de skulle henvende sig til ved den senere fremlæggelse med videoindslag: Unge tyskere, der ønsker at leve minimalistisk efter ”zero waste”-metoden.

Vedhæftet: 4 fotos med henholdsvis Stig Nielsen og Sabine i fokus