Altid til stede

2. september 2020

Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors holder foredrag.

Fællestime med Røde Kors’ generalsekretær

Anders Ladekarl, Røde Kors’ generalsekretær i Danmark, holdt tirsdag ikke bare én, men hele to fællestimer for elever og lærere på VHG med overskriften ”Altid til stede”.

Det foregik i ALFA’s koncertsal, og pga. Corona blev fællestimen dubleret, så der var god afstand mellem tilhørerne. Det havde imidlertid ingen indflydelse på Anders Ladekarls engagement i dagens emne: Fortællingen om organisationen Røde Kors (åbner i nyt vindue). Det sidste hold fik lige så medrivende et foredrag som det første.

Han lagde ret så dramatisk ud med at vise små filmklip fra nogle af verdens brændpunkter den seneste tid. Fx eksplosionen i Beiruts havn for knap en måned siden og krigen i Syrien, hvor frivillige fra Røde Kors havde gjort en forskel. Dette for at illustrere formålet med Røde Kors: Altid at være til stede. I 192 lande er der 13 millioner frivillige.

Derefter fulgte historien om en forudseende mand, schweizeren Henry Dunant. Han havde oplevet krigens rædsler i Solferino i Italien under slaget mellem Napoleons 3’s franske tropper og kejserriget Østrig-Ungarn og organiserede hjælp til de sårede. Dermed lagde han grunden til Røde Kors.

I den forbindelse affattede han en konvention på én side, som otte lande skrev under på, heriblandt Danmark. Det skulle blive forløberen for Genève-konventionerne, der er opkaldt efter Dunants hjemby. Ladekarl kunne i den forbindelse oplyse, at der på Dybbøl står en mindesten for, at det var her, Røde Kors for første gang var i aktion under krigen i 1864. Det var særligt relevant for de gymnasieelever, der senere skal på ekskursion til Sønderjylland.

Røde Kors mindestenen i Dybbøl. Det var her, Røde Kors for første gang var i aktion under krigen i 1864.
Foto af mindestenen i Dybbøl fra military-history-denmark.dk

Stærke historier om frivillige

Derefter vendte generalsekretæren tilbage til nutiden. Han gav nogle personlige beretninger om stærke frivillige, han havde mødt i organisationen Den internationale Røde Kors- og Røde Halvmåne-bevægelse (som oftest blot kaldet Røde Kors). F.eks. en kvinde, Samia på 29 år. Hun ledte en sundhedsklinik under jorden i et gammelt garageanlæg i Syrien med fare for sit eget liv. I dag er den jævnet med jorden, men Samia fortsætter, i dag som ambulancefører.

Anders Ladekarl var også inde på forholdene i al-Hol lejren i Syrien, ”verdens værste flygtningelejr”, der rummer 40.000 børn fra 70 forskellige lande, herunder Danmark, fordi nogle kvinder naivt er blevet forblindet af Islamisk Stat. Men hvad med børnene? Generalsekretæren slog fast, at Røde Kors altid er der, hvor det humanitære behov er størst. Også selv om man ikke har noget til overs for de krigsførende parter.

I den sidste del af foredraget gav Ladekarl nogle eksempler på deres store indsats i forbindelse med naturkatastrofer og pandemier, og han sluttede af herhjemme med at berette om en anden epidemi: Isolation og ensomhed. På falderebet fik tilhørerne et par livsbekræftende eksempler på, hvad de 34.000 frivillige i Danmark foretager sig. Bl.a. en lille gruppe på Mariagerfjord Gymnasium, der arrangerer fødselsdagsfest for ressourcesvage børn.

Anders Ladekarl foran roll-up med Røde Kors logo på scenen i Vesthimmerlands Musikhus ALFA.