Aoi og Stella besøger folkeskoler
28. maj 2025
Skoleåret er ved at gå på hæld, og derfor varer det ikke længe, før vi skal tage afsked med vores to udvekslingselever, der har været hos os i år; Aoi fra Japan og Stella fra Italien.
Som afrunding på deres år i Danmark har de besøgt 7. klasser og 8. klasser på Østermarkskolen, Aars Skole og i dag Farsø Skole. På engelsk fortalte de folkeskoleklasserne om deres hjemlande og kulturer. Især lagde de vægt på skolesystemerne og forskelle.
Aoi viste og fortalte, at hun var vant til, at man skulle have skoleuniform på. Man må ikke have smykker, makeup eller farve sit hår, og så viste hun sin skoles ordensregler. Dertil kom, at hver eneste skoledag starter med en test.
Stella fortalte, at hun hjemme er vant til, at en lærer kan stoppe timen på et givent tidspunkt og spørge hvilken som helt elev om noget, de er ved at læse om. Kvaliteten af svaret noteres og omsættes prompte til en karakter. Alle elever har en app, hvor de for hvert fag kan se en cirkel med at tal i. Den giver dem en status på, i hvor høj grad de opfylder målene for faget.
Stella fortalte også, at hun har sat stor pris på det danske forenings- og sportsliv. Hun har lagt mærke til, at man kan gå til sport, uden at der nødvendigvis er stort fokus på konkurrenceelementet. Hun har dertil bemærket, at mange unge arbejder i deres fritid. Det har unge italienere ikke tid til, for de bruger længere tid på deres skolerelaterede hjemmearbejde end de danske.
I danske skoler er der i klasseværelser sat op til gruppearbejde, medens man i japanske og italienske klasser har sat op til individuelt arbejde. Der er tydeligvis stor forskel på at være ung i Italien, Japan og Danmark!
Aoi lærte eleverne at folde en kabuto origima hat, og Stella lærte dem italiensk gestikuleren. Nogle af de ting, man kan kommunikere med hænderne, er det måske også meget godt, man ikke siger.
Stella tilføjede med et grin, at når man gestikulerer italienske uartigheder, så er det en del af kulturen, og at det ikke nødvendigvis skal tages ligeså alvorligt, som hvis man sagde det samme højt på jysk.
