VHG er klar til OD-dag d. 9. november
Stort comeback til skolens erfarne skriverkarl, Jørgen Jørgensen, som er tilbage i fuld vigør med blækpennen. Mange frygter for mastodontens skrappe og vrisne ord, men hans omtale af fællestimen omkring OD er nu først og fremmest præget af stort engagement ...
I fællestimen d. 26/10 havde vi besøg af to frivillige, Rani og Annika, fra Operation Dagsværks sekretariat i København, der viste film og forklarede os, hvad gymnasieelevernes dagsværk (et dagsværk er 5 timers arbejde for minimum 300 kr.) i år vil blive brugt til.
Titlen på dette års projekt er: ”Peru 2011 – Den stille katastrofe”. Fokus er på oprindelige folks rettigheder i Perus regnskov. Igennem 40 år har skiftende olieselskaber udnyttet en svag peruviansk stat til at udvinde olie ved floden Corrientes i Amazonas. Spildevand og jævnlige olieudslip har siden 1970'erne forurenet floden og den omkringliggende natur, men omfanget af forureningen har indtil nu været ret ukendt. I OD-filmen møder vi bl.a. den 29-årige Alex, der er syg af blyforgiftning på grund af olieudslip, og vi følger hans daglige kamp for – trods sygdom – at forsørge sine børn.
Olieforureningen ødelægger livsgrundlaget for de oprindelige folk, bl.a. fordi de ikke længere kan drikke vandet, dyrke jorden eller fiske i floden. Når livsgrundlaget forsvinder, betyder det samtidig, at de oprindelige kulturer udviskes. Den moderne kultur bliver toneangivende, og de oprindelige folk overlades til sig selv med dårligt selvværd til følge. Undervisningsmaterialer, der bruges i skolerne, udvikles i Lima, mere end tusind kilometer fra den virkelighed, de unge lever i, og er på spansk, ikke på deres oprindelige sprog. De unge oplever derfor kulturel undertrykkelse allerede på grundskoleniveau, og fra regeringens side er der ikke politisk vilje til at hjælpe dem.

Hvordan vil Operation Dagsværk hjælpe?
Med projektet vil Operation Dagsværk i samarbejde med IBIS give de indianske børn og unge i Amazonas en uddannelse, som er tilpasset deres egen kultur, og som også indeholder miljøundervisning. Dermed bliver de i stand til at håndtere de miljømæssige og menneskelige problemer, som olieindustrien medfører, og skabe en bedre fremtid. Samtidig vil projektet støtte de indianske organisationer i at påvirke firmaer og myndigheder, så indianernes rettigheder bliver respekteret og forureningen mindskes.
Der var stor lydhørhed blandt gymnasieeleverne under OD-medarbejdernes klare oplæg, så mon ikke en stor del af dem er ude at arbejde for sagen d. 9. november?
Jørgen Jørgensen